PREPOZNANI & POVEZANI – zaključen projekt « Ljudska univerza Jesenice
 

PREPOZNANI & POVEZANI – zaključen projekt

Ljudska univerza Jesenice je bila uspešna na javnem razpisu za izvedbo programa spodbujanja socialne vključenosti posebnih ciljnih skupin – državljanov tretjih držav, št. 430-1528/2014.

 

Prvi teden v juniju (1.6. do 7.6.) bo potekal 

TEDEN SOCIALNE VKLJUČENOSTI MIGRANTOV NA JESENICAH.

 

IMG_0230 IMG_0335 IMG_0313

 

 

 

 V okviru tedna vključenosti bo na Jesenicah potekal projekt PREPOZNANI & POVEZANI, ki pa se bo poleg na Jesenicah izvajal še v Velenju in v Krškem. Program dogajanja bo enak, le da bo delno prilagojen specifičnim potrebam lokalnega okolja.

 

Vključevanje državljanov tretjih držav v državah članicah EU je ključni element pri spodbujanju ekonomske in socialne kohezije. Republika Slovenija kot članica EU je zavezana k upoštevanju smernic in skupnih politik EU. Priseljenci so navedeni kot ciljna skupina v predlogu Resolucije o nacionalnem programu izobraževanja odraslih v RS za obdobje 2013 – 2020.

 

Jesenice so multikulturno mesto, v katerem živijo pripadniki različnih kultur, etničnih in verskih skupin, ki pa imajo med seboj premalo stikov.

V lokalnem okolju je premalo možnosti za vključevanje v različne sfere družbenega življenja za priseljence iz tretjih držav in sodelovanje z lokalnim prebivalstvom. Kljub prizadevanjem posameznih akterjev v okolju, da bi spodbudili medkulturni dialog in vključevanje priseljencev v družbo, se še vedno srečujemo s stereotipnimi predstavami o državljanih tretjih držav, občasno pa tudi diskriminacijo. V lokalnem okolju so še vedno preveč so poudarjeni programi asimilacije (prilagajanja), premalo možnosti vključevanja v izobraževanje po načelu inkluzije.

 

 

Z izpeljavo projekta Prepoznani & Povezani v okviru Tedna socialne vključenosti migrantov želimo spodbujati socialno vključenost  državljanov tretjih držav, ki imajo specifične potrebe in jih skozi različne aktivnosti dejavno vključiti v družbo. V ta namen bomo v tednu od 1. 6. do 7. 6. 2015 vsak dan organizirali dejavnosti za državljane tretjih držav in jih ob tem informirali o možnostih, ki jim jih ponuja lokalno okolje. Državljanom tretjih držav bomo ponudili možnost sodelovati pri pripravi in izvedbi delavnic in tako posredovati koristne informacije ostalim državljanom tretjih držav in lokalnemu prebivalstvu.

 

LOGOglava MNZ - barvna

 • Varstvo osebnih podatkov

 • Ljudska univerza Jesenice
  Delavska ulica 1
  4270 Jesenice

  Telefon: 04 58 33 800
  Fax: 04 58 33 810
  E-pošta: info@lu-jesenice.net

  Uradne ure:
  pon. - čet. od 8:00 do 18:00
  pet. od 8.00 do 14.00
 • Skip to content