S.O.S. – Spretnosti omogočajo spremembe « Ljudska univerza Jesenice
 

S.O.S. – Spretnosti omogočajo spremembe

HUB KRANJSKA GORA

 

 

Zaključek projekta S.O.S. – Spretnosti omogočajo spremembe

 

Ljudska univerza Jesenice je v sklopu projekta S.O.S. – Spretnosti omogočajo spremembe, ki ga je financirala Občina Kranjska Gora, izvajala predavanja in delavnice za otroke in mladostnike v občini Kranjska Gora. Skozi različne oblike in z uporabo različnih metod so mladi krepili in razvijali predvsem socialne in funkcionalne spretnosti. Mladi iz lokalnega okolja so posebno pozornost namenili ustvarjanju. V okviru projekta “Ekorokotipi” so mladi ustvarjali pripomočke za osebe z demenco. Pri izdelavi pripomočkov so uporabili že odslužene materiale, s čimer so obenem prispevali k trajnostnemu in okolju prijaznemu pristopu. Pripravili so načrt izdelave pripomočkov, se seznanili z namenom njihove uporabe ter določili ciljno skupino, ki tak pripomoček potrebuje. V samem načrtu so opredelili materiale, ki so jih potrebovali za izdelovanje ter določili različne tehnike šivanja in ustvarjanja. V fazi izdelave pa so se ob podpori mentorice osredotočili na funkcionalnost pripomočkov. Z ustvarjanjem so razvijali ročne spretnosti ter kreativno razmišljanje in zaznavanje vzorcev.

“Ekorokotipe” smo pred božično – novoletnimi prazniki podarili stanovalcem Doma Viharnik. V Domu so nas stanovalci prijazno sprejeli, mi pa smo jim demonstrirali različne možnosti uporabe pripomočkov. Z njimi bodo lahko krepili spomin, razvijali občutek tipa ter se umirili, kajti rokavčki so mehki, prijetni na otip, pisanih barv in opremljeni z različnimi materiali in oblikami. Vsi starejši so z zanimanjem poslušali, kako so mladi pristopili k sami izdelavi pripomočkov ter jih na koncu z navdušenjem ogledovali ter tipali. Ker je vsak detajl na rokavčku skrbno prišit, raznolik, barvno usklajen ter unikaten, si je vsak lahko našel svojega najljubšega. Pozitiven odziv nam je tako le potrditev, da so bili »Ekorokotipi« odličen projekt, ki je uspešno povezal mlade s starejšimi občani.

 

Drugi del projekta pa je bil povezan z ustvarjanjem unikatnih voščilnic, kjer so se otroci naučili tehnike filigrafije tj. papirne tehnike zvijanja trakov. Cilj je bil pripraviti voščilnice za organizacije, ki delujejo na območju občine Kranjska Gora. Izdelava voščilnic je prinesla veliko veselja in topline tistim, ki so ob božično-novoletnih praznikih le-te prejeli. Okrepilo pa je tudi povezovanje med mladimi in lokalno skupnostjo, saj je bil to odličen prispevek h krepitvi občutka pripadnosti lokalnemu okolju. Da so voščilnice imele tudi osebnostno noto, smo v skupinah sestavili tudi topla sporočilca, ki so bila zapisana na voščilnicah. Z ustvarjanjem lastnih besedil smo spodbujali zavedanje, da je potrebno lastne proizvode in izražanje ceniti, s čimer smo vplivali tudi na krepitev samozavesti mladostnikov, kar jim še dodatno daje občutek uspeha in zadovoljstva. 

 

S sprotno evalvacijo smo ugotavljali, da so se otroci zavedali pridobljenih veščin, ki jih lahko uporabljajo v vsakdanjem življenju. Končna evalvacija pa je pokazala, da so pridobili nove veščine, kot npr. komunikacijske veščine, reševanje problemov, upravljanje s časom, vodenje, sodelovanje v skupini. Pri sodelovanju v aktivnostih projekta so se opazila izboljšanja samozavesti in samopodobe, tudi več zaupanja vase pri reševanju težav ali pri izražanju svojih idej. Naučili so se boljše komunikacije s svojimi vrstniki, razumevanja perspektiv drugih ali kako reševati konflikte na pozitiven način. Delavnice so jim omogočile pridobivanje novih znanj, informacij ali vpogledov v določeno področje, npr. kariera in osebni razvoj. Zaradi sodelovanja v projektu so se spremenila tudi njihova stališča, prepričanja ali ravnanje v določenih situacijah.

 


 

Ustvarjanje varnega okolja za mlade, ki spodbuja njihov razvoj in jih podpira pri reševanju morebitnih težav, je izjemno pomembno. V projektu SOS smo vključili različne dejavnosti, kot so izobraževalni programi, mentorstvo, svetovalne storitve, dejavnosti za krepitev samozavesti, socialne veščine, umetniško izražanje, zato so se mladi počutili sprejete in podprte, kar je ključno za njihov celostni razvoj. Projekt smo zaključili 20. 12. 2023.

 

Naposled smo vsi spoznali, da si v bodoče želimo še veliko takih povezovanj med mladimi in lokalno skupnostjo.

 

 

Foto utrinki S.O.S. projekta

 

Zapisala: Petra Bremec

 


 

V okviru projekta S.O.S. Spretnosti omogočajo spremembe bomo v prostorih HUB v Kranjski gori ob četrtkih od 14. do 18. ure z mladostniki zadnje triade OŠ in dijaki SŠ raziskovali, planirali, oblikovali, ustvarjali, izdelovali in preizkusili naše in vaše zamisli in ideje. Z druženjem bomo soustvarjali za projekt lokalnega razvoja občine Kranjska Gora. 

Veseli bomo vseh mladih, ki bodo ustvarjali z nami.

 

 


 

Ljudska univerza Jesenice je bila izbrana na javnem razpisu Občine Kranjska Gora za izvedbo preventivnih programov za učence, dijake in mladostnike.

 

Od 1. 6. do 31. 12. 2023 bomo v prostorih HUB-a izvajali izobraževalne aktivnosti namenjene pridobivanju znanj potrebnih za vsakdanje življenje, širjenju socialne mreže in socialnemu vključevanju mladih.

 

Informacije pri Petri Bremec: petra.bremec@lu-jesenice.net ali 051 363 319

 

 

 • Varstvo osebnih podatkov

 • Ljudska univerza Jesenice
  Delavska ulica 1
  4270 Jesenice

  Telefon: 04 58 33 800
  Fax: 04 58 33 810
  E-pošta: info@lu-jesenice.net

  Uradne ure:
  pon. - čet. od 8:00 do 18:00
  pet. od 8.00 do 14.00
 • Skip to content