Študijski krožki v Žirovnici 2019 « Ljudska univerza Jesenice
 

Študijski krožki v Žirovnici 2019

 

OHRANJANJE KULTURNE DEDIŠČINE PREBIVALCEV VASI POD STOLOM

 

V vaseh pod Stolom je bogata naravna in kulturna dediščina, ki ima lokalni, nacionalni in mednarodni pomen. Skozi stoletja so se ohranile navade in običaji, ki so kot ljudsko izročilo prehajali iz roda v rod. Danes temu ni tako, saj samo še redki posamezniki vedo povedati stare zgodbe, dogodke in pripovedke.

 

K raziskovanju kulturne dediščine so nas napeljale prepoznane potrebe in sodobni trendi za zbiranje ustnega gradiva na širši ravni ter prebujena občutljivost za ohranitev spominskega gradiva na lokalni ravni, zato smo si zadali cilj spoznati ne le še neraziskane teme in okolja, ampak tudi poiskati pričevalce, ki bi bili pripravljeni povedati ali zapisati svoje zgodbe in spomine na preteklost, ki bledi in se nam vse hitreje izmika.

 

 

 Ponovno se srečamo v četrtek, 5. 9. 2019 ob 16.00 v Čopovi rojstni hiši. Vabljeni!

 


 

BREZ BUČEL ŽIULENA NI

 

Vasi pod Stolom so slovenski javnosti znane po bogati dediščini slovenskih pesnikov in pisateljev, od Franceta Prešerna do Janeza Jalna, manj pa po rojaku Antonu Janši, začetniku modernega čebelarstva in enega najboljših poznavalcev čebel.

 

Čebelarjenje ima v žirovniški občini poseben status. Zato mora biti zavedanje o pomenu čebel in skrbi zanje na visoki ravni. S študijskim krožkom se odzivamo na potrebe lokalnega okolja in z izpeljavo želimo ozavestiti vse prebivalce občine o izjemnem pomenu čebel za preživetje.

 

 

10. septembra ob 17:00 v OŠ Žirovnica

Brez bučel žiulena ni« – delavnica

majdas@lu-jesenice.net

051 363 319

 

 

 

 • Ljudska univerza Jesenice
  Delavska ulica 1
  4270 Jesenice

  Telefon: 04 58 33 800
  Fax: 04 58 33 810
  E-pošta: info@lu-jesenice.net

  Uradne ure:
  pon. - čet. od 8:00 do 18:00
  pet. od 8.00 do 14.00