Socialna aktivacija « Ljudska univerza Jesenice
 

Socialna aktivacija

Naslov projekta: Socialna aktivacija Gorenjske (sklop 2)                                                                                                                            Več o projektu  

 

AKTUALNO:

 

Ali so smeti res smeti – razstava v avli Občine Jesenice

 

Skrb za okolje je nekaj, kar bi moralo biti del splošne kulture in običajnih vsakodnevnih navad, vendar žal vse prevečkrat ugotovimo, da to ni. Tretja skupina udeleženk programa SA izvaja projekt »Ne-plastiki« – Ali so smeti res smeti? Pripravljajo nasvete in primere, kako lahko odpadke izkoristimo, predelamo in ponovno uporabimo. Za vas v avli Občine Jesenice pripravljajo razstavo, na kateri si boste od 15. 7. dalje lahko ogledali, kaj je v projektu nastalo in dobili letake z nasveti in prikazom, kako lahko tudi sami recikliramo. S takim načinom ozaveščanja želimo doseči, da skrb za okolje počasi postaja prioriteta. In da nas nekaj več preudarnosti ne bo stalo udobja.

 

Vabljeni na odprtje razstave , ki bo v četrtek, 15. 7. 2021 ob 11. uri v avli Občine Jesenice. 


 

V projekt Socialna aktivacija, ki ga Ljudska univerza Jesenice izvaja v obdobju od 23. 09. 2019 do 30. 09. 2022, vključujemo polnoletne ženske iz drugih kulturnih okolij z jezikovnimi ovirami, ki imajo dovoljenje za stalno bivanje ali slovensko državljanstvo.

 

V tem obdobju bomo program, ki traja šest mesecev, izpeljali za 5 skupin udeleženk. 

 

 

                                                    Povabilo v večih jezikih:                                    

 

 

Ženske, vključene v projekt bodo:

 • izboljšale/pridobile znanje slovenskega jezika,
 • imele podporo in usmeritev pri iskanju zaposlitve,
 • sodelovale na raznih delavnicah (kulinarika, računalništvo, osebnostna rast, trga dela …),
 • razširile socialno mrežo in
 • prepoznale možnosti in priložnosti za vključevanje v lokalno okolje.

 

 

Vključene udeleženke pridobijo tudi finančno podporo v višini:

* DENARNA NAGRADA: 0,80 €/uro za prisotnost v programu
* MALICA: 3,70 €/dan
* POTNI STROŠKI: povračilo kilometrine (0,13 €/km)

 

SKUPINA  1

 

 

Video: Kako smo uživali v pridobivanju znanja

 

Delovno učni projekt:  Udeleženke 1. skupine programa SA so pripravile 6-jezični tematski slovar (v slovenščini, albanščini, španščini, bosanščini, arabščini in makedonščini), ki pripomore k boljši komunikaciji pri osnovni zdravstveni obravnavi. Namenjen je tako zdravstvenim delavcem/-kam, ki delajo v različnih zdravstvenih ustanovah, kot osebam, ki ne razumejo slovenskega jezika in potrebujejo zdravstveno oskrbo.

 

Slovar na temo ZDRAVSTVA

 

SKUPINA 2

 

          

 

Delovno učni projekt: Udeleženke 2. skupine programa SA so izpeljale projekt “Ne plastiki” – PRIŽGITE SVEČO MANJ. Ljudi so želele spodbuditi, da se raje – namesto da v spomin na umrle prižigajo sveče –  na pokojnike spomnijo s polaganjem žalnih kamnov na grobove. Izdelale spominske žalne kamne. Z namenom širjenja zavesti o pomembnosti zmanjševanja uporabe plastičnih sveč so jih pred 1. novembrom brezplačno delile na pokopališču na Blejski Dobravi.

 

 

RADIJSKI PRISPEVKI:

 

Projekt sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz sredstev Evropskega socialnega sklada. Projekt se izvaja v okviru OP EKP 2014–2020, 9. prednostne osi: »Socialna vključenost in zmanjševanje tveganja revščine«, 9.1 prednostne naložbe: »Aktivno vključevanje, vključno s spodbujanjem enakih možnosti in dejavnega sodelovanja ter izboljšanje zaposljivosti«, 9.1.2 specifičnega cilja: »Opolnomočenje ciljnih skupin za približevanje trgu dela«

                 

 • Ljudska univerza Jesenice
  Delavska ulica 1
  4270 Jesenice

  Telefon: 04 58 33 800
  Fax: 04 58 33 810
  E-pošta: info@lu-jesenice.net

  Uradne ure:
  pon. - čet. od 8:00 do 18:00
  pet. od 8.00 do 14.00