Socialna aktivacija « Ljudska univerza Jesenice
 

Socialna aktivacija

Naslov projekta: Socialna aktivacija Gorenjske (sklop 2)                                                                                                                            Več o projektu  

 

 

V projekt Socialna aktivacija, ki ga Ljudska univerza Jesenice izvaja v obdobju od 23. 09. 2019 do 30. 09. 2022, vključujemo polnoletne ženske iz drugih kulturnih okolij z jezikovnimi ovirami, ki imajo dovoljenje za stalno bivanje ali slovensko državljanstvo.

 

V tem obdobju bomo program, ki traja šest mesecev, izpeljali za 5 skupin udeleženk. 

 

 

                                                    Povabilo v večih jezikih:                                    

 

 

Ženske, vključene v projekt bodo:

 • izboljšale/pridobile znanje slovenskega jezika,
 • imele podporo in usmeritev pri iskanju zaposlitve,
 • sodelovale na raznih delavnicah (kulinarika, računalništvo, osebnostna rast, trga dela …),
 • razširile socialno mrežo in
 • prepoznale možnosti in priložnosti za vključevanje v lokalno okolje.

 

 

Vključene udeleženke pridobijo tudi finančno podporo v višini:

* DENARNA NAGRADA: 0,80 €/uro za prisotnost v programu
* MALICA: 3,70 €/dan
* POTNI STROŠKI: povračilo kilometrine (0,13 €/km)

 

SKUPINA  1

 

 

 

Video: Kako smo uživali v pridobivanju znanja

 

Delovno učni projekt:  Udeleženke 1. skupine programa SA so pripravile 6-jezični tematski slovar (v slovenščini, albanščini, španščini, bosanščini, arabščini in makedonščini), ki pripomore k boljši komunikaciji pri osnovni zdravstveni obravnavi. Namenjen je tako zdravstvenim delavcem/-kam, ki delajo v različnih zdravstvenih ustanovah, kot osebam, ki ne razumejo slovenskega jezika in potrebujejo zdravstveno oskrbo. Prav tako pa so udeleženke izpeljale akcijo Vrečke iz blaga. Iz odpadnega blaga so sešile in brezplačno razdelile več kot 200 vrečk za nakup sadja, zelenjave in tistih živil, ki niso predpakirana. 

 

Slovar na temo ZDRAVSTVA

 

SKUPINA 2

 

 

Delovno učni projekt: Udeleženke 2. skupine programa SA so izpeljale projekt “Ne plastiki” – PRIŽGITE SVEČO MANJ. Ljudi so želele spodbuditi, da se raje – namesto da v spomin na umrle prižigajo sveče –  na pokojnike spomnijo s polaganjem žalnih kamnov na grobove. Izdelale spominske žalne kamne. Z namenom širjenja zavesti o pomembnosti zmanjševanja uporabe plastičnih sveč so jih pred 1. novembrom brezplačno delile na pokopališču na Blejski Dobravi.

 

SKUPINA 3

 

 

 

Delovno učni projekt: Skrb za okolje je nekaj, kar bi moralo biti del splošne kulture in običajnih vsakodnevnih navad, vendar žal vse prevečkrat ugotovimo, da to ni. Tretja skupina udeleženk programa SA je pripravila nasvete in primere, kako lahko odpadke izkoristimo, predelamo in ponovno uporabimo. S projektom »Ne-plastiki« – Ali so smeti res smeti?  želijo  doseči, da skrb za okolje postane prioriteta in da nas nekaj več preudarnosti ne bo stalo udobja.

 

SPLETNA STRAN, KI SO JO USTVARILE UDELEŽENKE 3.SKUPINE

 

SKUPINA 4

 

 

Delovno učni projekt:  Tudi v tej skupini nadaljujemo s projektom Ne plastiki – Igrajmo se ekološko. Udeleženke iz odpadnih materialov izdelujejo didaktične igrače, ki so jih poimenovale DIDA

Prispevki:

JESENIŠKE NOVICE (februar 2022/ str.12) – DIDAKTIČNA IGRAČA ZA OTROKE DIDA

RTV Slovenija (februar 2022) – Igrajmo se ekološko

VEČER (februar 2022) – Priseljenke na Jesenicah izdelale ekološko didaktično igračo

 

SKUPINA 5

 

 

Delovno učni projekt: V tej skupini smo izvedli projekt Moderni stekleni mozaik. Udeleženke so iz odpadnega stekla izdelale čudovite mozaične izdelke, kot so luči, ogledalo in mizice. Ob koncu projekta je med udeleženkami zrasla ideja, da bi izdelke lahko licitirali ter zbrana sredstva podarili. Zato smo za njihove izdelke izpeljali licitacijo in zbrana sredstva podarili Splošni bolnišnici Jesenice za igralni kotiček pediatričnega oddelka.

Prispevki:

STA (september 2022) – Prek socialne aktivacije do igralnega kotička v jeseniški bolnišnici

E-novičke ACS (september 2022) – ŽENSKE IZ DRUGIH KULTURNIH OKOLIJ V SKUPNOST VRAČAJO DEL PODPORE, KI SO JE DELEŽNE

GORENJSKI GLAS (september 2022) – Korak k boljšemu življenju 

RTV SLO – Slovenska kronika (oktober 2022) – Zaključuje se program socialne aktivacije priseljenk

 

RADIJSKI PRISPEVKI:

 

Projekt sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz sredstev Evropskega socialnega sklada. Projekt se izvaja v okviru OP EKP 2014–2020, 9. prednostne osi: »Socialna vključenost in zmanjševanje tveganja revščine«, 9.1 prednostne naložbe: »Aktivno vključevanje, vključno s spodbujanjem enakih možnosti in dejavnega sodelovanja ter izboljšanje zaposljivosti«, 9.1.2 specifičnega cilja: »Opolnomočenje ciljnih skupin za približevanje trgu dela«

                 

 • Varstvo osebnih podatkov

 • Ljudska univerza Jesenice
  Delavska ulica 1
  4270 Jesenice

  Telefon: 04 58 33 800
  Fax: 04 58 33 810
  E-pošta: info@lu-jesenice.net

  Uradne ure:
  pon. - čet. od 8:00 do 18:00
  pet. od 8.00 do 14.00
 • Skip to content