Križemkražem « Ljudska univerza Jesenice
 

Križemkražem

Že poznate našo črkovno igro Križemkražem? Klik na fotografijo!

 

KRIŽEMKRAŽENJE

HODIM V ‘LUJ’ NA KRIŽEMKRAŽEM, 
KJER JIM ŠIBKO ZNANJE KAŽEM. 
SREČAM TAM LJUDI TAPRAVE, 
KI SO SAME BRIHTNE GLAVE.

 

PRAV POČASI JIH SPOZNAVAM, 
IN SE Z NJIMI VRED ZABAVAM; 
KO PA IŠČEMO BESEDE, 
DELO NAS TAKRAT OBSEDE.

 

TAM NA MIZAH SHEME IMAMO, 
KI SE JIM POVSEM PREDAMO; 
KO ŠE ČRKE SO NA MIZI, 
ZNAJDEM SE V UMSKI KRIZI.

 

SE POJAVI SPOŠTOVANJE, 
DO VSEH, KI IMAJO ZNANJE, 
KRIŽEMKRAŽEM UKROTITI, 
SMISEL PRAVI MU DAHNITI.

 

JAZ ZAENKRAT SE PRIVAJAM, 
ČRKAM ‘Z VREČKE SMISEL DAJEM;
BI PA NEIZMERNO RADA, 
DA MI ZNANJE BO NAGRADA.

 

KRIŽEMKRAŽMOVA SREDINA, 
ZAME JE IZREDNO FINA;
RADA TAKE IMAM LJUDI, 
DA ME KDO KAJ NAUČI.

 

ZNANJE DANES JE VREDNOTA, 
ČE GA NIMAŠ, JE SRAMOTA;
TREBA JE ZATO SKRBET’, 
DA NE BOM ANALFABET.

 

SONJA SRNA, NA HRUŠICI, 19. 3. 2019 

 


 

Udeleženci Križemkražma, ki se ob torkih dobivajo na LU Jesenice, so se udeležili Križemkražem turnirja, ki je v soboto, 16. 3. 2019, potekal na Blejski Dobravi, o čemer piše Jelka Mihajlovska:

 

Križemkražem turnir

V soboto, 16. marca 2019, smo na Blejski Dobravi, v Gostilni pri Jurču, organizirali tretji turnir sezone 2019 v igri Križemkražem.
Udeležilo se ga je 36 članov društva. Pripeljali so se iz Maribora, Slovenske Bistrice, Domžal, Kamnika, Logatca, Vrhnike, Brezovice, Ljubljane, Škofje Loke, največ (11) pa nas je bilo iz jeseniške skupine igralcev Križemkražma. Vsi smo prinesli s seboj obilico dobre volje in vsak svoj košček tekmovalnega duha.

V času od 8. do 18. ure smo odigrali 7 krogov igre, 4 dopoldne in 3 popoldne. V vsakem krogu se je pomerilo 14 parov igralcev. Z našo uvrstitvijo smo zelo zadovoljni. Skupaj smo dosegli 18 zmag v 42 odigranih partijah. Odlično sta se izkazali tudi naši članici Nada in Mirjam, debitantki na turnirju.
Naši člani Cveto, Dragica, Nataša in Nevenka so pomagali sodniku preverjati ustreznost »neobičajnih« sestavljenih besed, za katere so igralci podali ugovore. Delo sodnika in pomočnikov je pri taki množici igralcev zelo zahtevno in stresno. »Neobičajno« besedo je treba najti vsaj v enem iz množice slovarjev in leksikonov, ki spadajo med naše dovoljene vire.

Vsi smo se potrudili za dobro vzdušje.
Poldi, Matjaž, Cveto, Marjeta so razporedili mize tako, da jih je bilo dovolj za vse igralske pare, sodniški kotiček in za literaturo, še vedno pa se je dalo v prostoru gibati in dihati. Prostor je zelo pomemben in ni vsak primeren za naš turnir.
Nevenka, Mirjam, Nada, Jelka, Nataša in Dragica so mizo obložile z odličnim domačim pecivom in čokolado. Udeleženci turnirja so pladnje z užitkom praznili tudi brez izgovora, da jim zaradi zahtevnih partij hitro zmanjkuje »cukra«.
K dobremu počutju udeležencev turnirja so svoje prispevali tudi hitra in prijazna postrežba in okusno kosilo, pripravljeno v gostilni pri Jurču; slastne kremne rezine, ki nam jih je podarilo podjetje Conditus s Hrušice; ob razglasitvi rezultatov pa praktične nagrade za udeležence turnirja, ki jih je pripravila naša Julka.

Tudi tokratni turnir ocenjujemo z oceno odlično, tako z organizacijskega vidika kot tudi z vidika dosežkov igralcev in splošnega zadovoljstva vseh udeležencev turnirja.

 

Vse, ki ste prebrali to naše poročilo o turnirju, prisrčno vabimo v naše vrste. Na Jesenicah se nam lahko pridružite v igranju zanimive in za možgansko vadbo nadvse koristne igre Križemkražem vsak torek, med 10. in 12. uro, v prostorih Ljudske univerze Jesenice.

                                                                                                                       Jelka Mihajlovska

 • Ljudska univerza Jesenice
  Delavska ulica 1
  4270 Jesenice

  Telefon: 04 58 33 800
  Fax: 04 58 33 810
  E-pošta: info@lu-jesenice.net

  Uradne ure:
  pon. - čet. od 8:00 do 18:00
  pet. od 8.00 do 14.00