NMSB 2024 « Ljudska univerza Jesenice
 

NMSB 2024

NACIONALNI MESEC SKUPNEGA BRANJA (NMSB) 2024 poteka od 8. septembra do 7. oktobra 2024.

 

 

V času letošnjega NMSB si bomo z najrazličnejšimi dejavnostmi prizadevali okrepiti zavedanje o pomenu in pomembnosti branja ter vse generacije spodbudili k izposoji, nakupu in branju knjig. 

 

1. BRALNI IZZIV

 

 

Naše bralce vabimo, da posežete po knjigi Hiša sozvočja avtorice Ksenije Benedetti. Gre za ganljivo in globoko premišljeno delo, v katerem avtorica na svoj edinstven način pripoveduje o protokolu, življenju in medsebojnih odnosih. Knjiga nas subtilno vodi k razumevanju, kako pomembni so spoštljivi odnosi in skrb za sočloveka.

Po prebranem vas vabimo, da z nami delite svoje misli, v pomoč pa smo pripravili vprašanja, ki so na voljo v Četrtkovih novičkah. Svoje vtise nam lahko pošljete do 10. oktobra 2024, preko email naslova: vgc@lu-jesenice.net.

Z veseljem jih bomo delili z drugimi, s čimer bomo skupaj spodbujali ljubezen do branja in navdihovali druge, da še pogosteje posežejo po knjigah.

 

2. KNJIGOBEŽNICA

 

 

Tudi letošnje leto vas bo ob vstopu v Ljudsko univerzo Jesenice čakala knjigobežnica, miza s knjigami, ki deluje po principu “odnesi-prinesi”.

 

3. BRANJE OSNOVNOŠOLCEV

 

 

Skupino 8. razredov Osnovne šole za odrasle bomo skozi pogovor popeljali v razmišljanje o knjigi in branju. Ugotavljali bomo razloge za branje, oziroma, ne-branje, kaj jih pri knjigah pritegne in kaj odvrne. Dejavnost bo potekala v slovenščini in s pomočjo prevajalke tudi albanščini. Ob pogovoru bomo poudarjali ključne besede (knjiga, branje, literatura ipd.)  v slovenščini in spodbujali uporabo teh besed pri pogovoru. V drugem delu dejavnosti bodo udeleženci izrezovali naključno besedo ali črko iz različnih virov (stare knjige, revije ipd.) in besede zložili v samostojno poved.

 

Kdaj: Torek, 8. 10. 2024

Kje: Ljudska univerza Jesenice

 

4. RECEPT ZA PALAČINKE

 

 

Udeleženke so vse priseljenke, ki slabo razumejo in govorijo slovensko. S pomočjo recepta za palačinke jih bomo spodbudili k spoznavanju in poimenovanju določenih besed in izrazov v slovenščini. Njihovo sodelovanje bomo še bolj spodbudili z navodilom, da recept za palačinke spremenijo z eno po želji dodano sestavino in tako same ustvarijo nov recept. Na koncu bomo tudi te nove sestavine prevedli v slovenščino.

 

Kdaj: Torek, 8. 10. 2024

Kje: Ljudska univerza Jesenice

 

5. ŽIVA KNJIGA – POT SKOZI NEVIDNE BITKE

 

 

Se kdaj vprašate, kako je živeti s stalnim šumom v ušesih? Ali pa kako bi bilo, če vaše telo ne bi zaznalo zunanje temperature? Bi zmogli ob vsem tem še najti moč in preživeti še pljučno embolijo?

Živa knjiga- Julian Marjanovič Štefanič bo odkrito spregovoril o svojih zdravstvenih izkušnjah – o tinitusu, nezmožnosti zaznavanja  zunanje temperature in o svoji poti okrevanja po pljučni emboliji. Razkril bo, kako mu je uspelo kljub vsem zdravstvenim izzivom premagati ovire, poiskati notranjo moč in si zgraditi življenje, ki ga živi danes.

Pridite, vprašajte, poslušajte.

Morda boste ravno tukaj našli navdih za soočanje z lastnimi življenjskimi izzivi.

 

Kdaj? 7. oktober 2024, ob 17. uri
Kje? Ljudska univerza Jesenice

 

  • Varstvo osebnih podatkov

  • Ljudska univerza Jesenice
    Delavska ulica 1
    4270 Jesenice

    Telefon: 04 58 33 800
    Fax: 04 58 33 810
    E-pošta: info@lu-jesenice.net

    Uradne ure:
    pon. - čet. od 8:00 do 18:00
    pet. od 8.00 do 14.00
  • Skip to content