Program « Ljudska univerza Jesenice
 

Program


 DOSTOP DO PROGRAMA: PROGRAM OHRANJANJA ZDRAVJA STAREJŠIH

 

Program za ohranjanja zdravja je razdeljen na naslednje vsebinske sklope:

 

ikone-zdrav-slog

Sklop 1 z naslovom Sami smo odgovorni za lastno zdravje obsega dve popoldanski delavnici, na katerih boste pridobili ključne informacije o staranju posameznika in družbe. Predstavili vam bomo osnovna izhodišča zdravega življenjskega sloga in načine, s katerimi lahko sami prispevate h kakovostni starosti. Ob aktivnem sodelovanju udeležencev bomo skupaj spoznavali, kakšne prihodnosti si želimo in katera so tista področja, kjer si lahko z določenimi aktivnostmi pomagamo sami.

 

ik-izobrazevanje

Sklop 2 z naslovom Izobraževanje za zdrav življenjski slog  obsega enajst popoldanskih delavnic, katerih cilj  je  pridobivanje znanj  o vzrokih  najpogostejših zdravstvenih težav in bolezni v tretjem življenjskem obdobju, katerih pojav lahko preprečimo z znanji, tehnikami in veščinami s področja stresa, dejavnikov tveganja za razvoj srčno-žilnih obolenj, ergonomije, prehrane, delovanja možganov, življenjskega okolja, preventive in komunikacije.

Na delavnicah se boste naučili prepoznati znake in posledice negativnega stresa na različnih organskih sistemih telesa in na področju mišljenja ter različnih tehnik za učinkovito obvladanje stresa. Spoznali boste osnove  ergonomije in se  naučili, kako  prilagodimo domače bivalno okolje po »meri človeka« in tako preprečimo bolečine v sklepih in mišicah. Predstavili vam bomo  učinke prehrane na počutje in preprečevanje pojava določenih bolezni oziroma na njihovo uravnavanje. Ukvarjali se boste z aktivnostmi, ki spodbujajo možgane k dobremu delovanju tudi v starosti. Seznanili se boste z dejavniki tveganja za razvoj srčno žilnih obolenj in ukrepi za preprečevanje njihovega nastanka. Naučili se boste urediti stanovanje ali hišo za kakovostno življenje v starosti. Na dobro počutje in posledično tudi na naše zdravje pomembno vpliva tudi komunikacija. Spoznali boste dejavnike, ki vplivajo na uspešno komunikacijo in se jih naučili upravljati, s tem bo vaša komunikacija uspešnejša  in vaše zadovoljstvo večje.

 

ik-umsko

Sklop 3 z naslovom Umska vadba za zdrav življenjski slog obsega pet popoldanskih delavnic. Zdrav življenjski slog ima več razsežnosti. Ena od njih so tudi naši možgani. V naših možganih si ustvarimo sliko o sebi in o svetu okoli nas, v skladu z ustvarjeno sliko pa potem tudi ravnamo ter vstopamo v odnose s soljudmi. Se pa v življenju tudi v našem umu lahko kdaj kaj zalomi in da bi to preprečili, bomo v  prijetnem in sproščenem vzdušju na različne načine poskrbeli za svoj um.  Možgane bomo aktivirali z različnimi vajami za spomin in se naučili  tehnik sproščanja.

S pomočjo  različnih vaj bomo pobrskali po sebi in poiskali prepričanja, ki so značilna za nas. Obenem bomo negativna prepričanja nadomestili s pozitivnimi afirmacijami, skupaj bomo odkrivali, kako lahko poskrbimo zase, kaj je tisto, kar nas res veseli, pa do sedaj mogoče nismo našli časa ali poguma, da se tega tudi zares lotimo. Dotaknili se bomo tudi iskanja ciljev, si drznili sanjariti in hrepeneti ter potem iskali poti, da katero od hrepenenj tudi uresničimo.

 

Sklop 4 z naslovom Telesna vadba za zdrav življenjski slog obsega deset popoldanskih vadb.

V starosti je redna in zadostna telesna aktivnost zelo priporočljiva, pripomore namreč k ohranjanju telesnih sposobnosti in spretnosti, ki so potrebne pri vsakodnevnih opravilih in aktivnostih, vpliva pa tudi na posameznikovo počutje, na občutek dobrega zdravja in splošno zadovoljstvo z življenjem.

Udeleženci bodo spoznali pomen redne, zadostne, zmerne in posamezniku prilagojene telesne vadbe in izvajali različne telesne aktivnosti, primerne za starejše, ki izboljšujejo oziroma ohranjajo motorične oziroma gibalne sposobnosti kot so: vadba za ohranjanje oziroma razvijanje moči, vadba za ohranjanje oziroma razvijanje gibljivosti, vadba za ohranjanje oziroma razvijanje koordinacije, vadba za ohranjanje oziroma razvijanje vzdržljivosti.

 

ik-zdravoprehranjevanje

Sklop 5 z naslovom Zdravo prehranjevanje obsega sedem popoldanskih delavnic.

Zdravo prehranjevanje v vseh življenjskih obdobjih je dobra naložba za zdravo življenje v starosti. A kaj, ko se tega zavemo običajno šele ob prvih znakih staranja ali ob zdravstvenih težavah in šele takrat postanemo bolj pozorni na vse tisto, kar vpliva na naše zdravje. Nezdrava prehrana je eden izmed dejavnikov, ki pospešujejo proces staranja, pojav bolezni, umrljivost, …. Običajno tudi upočasni procese zdravljenja najrazličnejših bolezni. Na delavnicah se bomo pogovarjali o dejavnikih, ki vplivajo na zdravo prehranjevanje: izbor primernih živil, načini priprave obrokov in ritem prehranjevanja. Udeleženci se ne bodo le seznanili z vsemi vidiki zdravega prehranjevanja, ampak bodo pripravo zdrave hrane lahko tudi praktično preizkusili.

 

Zadnji 6 sklop z naslovom Osmišljanje življenja v starosti – znanje, pogum in volja obsega tri popoldanske delavnice.

Vsaka naša dejavnost ima tri pomembne dele: znanje, pogum in voljo. Ko smo se naučili nadzorovati mišice, smo se premaknili. Ko smo premagali strah pred višino, smo se dvignili. Ko smo hoteli nekam priti, smo shodili. Ta vzorec ponavljamo že celo življenje. Znanje dobivamo v šolah, na izobraževanjih in v  knjigah, pogum v vsakodnevnih medosebnih odnosih, volja pa raste v nas samih. Na delavnicah bomo šli čez vsa tri področja v upanju, da bo vsak našel tisti manjkajoči del, zaradi katerega do zdaj ni bil tako uspešen, kot bi si želel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 • Ljudska univerza Jesenice
  Delavska ulica 1
  4270 Jesenice

  Telefon: 04 58 33 800
  Fax: 04 58 33 810
  E-pošta: info@lu-jesenice.net

  Uradne ure:
  pon. - čet. od 8:00 do 18:00
  pet. od 8.00 do 14.00