V skrbi za zdravje in čisto naravo v Zgornjesavski dolini – EKO RUTARŠCE « Ljudska univerza Jesenice
 

V skrbi za zdravje in čisto naravo v Zgornjesavski dolini – EKO RUTARŠCE

Članice študijskega krožka so se poimenovale kar Eko Rutaršce. Gre za skupino žena iz Gozda Martuljka, ki se s svojo aktivnostjo trudi urediti in obvarovati okolje v občini Kranjska Gora, še posebej v Gozd Martuljku. Menijo, da je zdravje dobrina, za katero moramo poskrbeti tudi sami. Zato so se odločile, da stopijo iz cone ugodja in se lotijo projektov, s katerim se bodo aktivneje vključile v potek izobraževanja in pripomogle k ohranjanju čiste narave.

Izmed številnih idej, ki so jih predstavile na uvodnem sestanku, so se odločile, da realizirajo dva zanimiva projekta, in sicer

 • Za čisto naravo, s katerim želijo zmanjšati uporabo plastičnih vrečk za nakup sadja in zelenjave ter za ostale nakupe v trgovinah.
 • Pot za Savo, ki ga bodo realizirale prihodnje leto  in s tem obiskovalcem poti omogočile, da bodo na poti lahko izvajali različne nezahtevne vaje za razgibavanje in obenem občudovali strme in neokrnjene vrhove Martuljkove skupine.

        

 

Prešle so od besed k dejanjem in svoje zamisli uresničujejo v študijskem krožku V skrbi za zdravje in čisto naravo v Zgornjesavski dolini, ki ga vodi mentorica Polona Knific . Vedo, da se z majhnimi koraki lahko vpliva na porabo plastičnih vrečk in s tem posledično tudi do manj plastike v naravi. Ljudje se vse premalo zavedamo, da lahko prav vsak izmed nas prispeva k spremembam, povezanimi z odpadki,  in s tem  k čistejšemu  in zdravemu  okolju.

 

Odločile so se, da za vsako gospodinjstvo v Rutah in Srednjem Vrhu pripravijo »popolno opremo« za trgovino, ki naj nas spremlja pri vseh nakupih.

 

Za nakup v trgovini ne potrebujemo nosilnih  plastičnih vrečk, ampak lahko uporabimo vrečke iz prijaznejših materialov in za večkratno uporabo.

 • Zato so na februarskih šiviljskih delavnicah iz starih zaves izdelale skoraj 300 vrečk za sadje in zelenjavo. Pri tem so se povezale tudi z drugimi šiviljami ter članicami neformalne skupine za ročna dela iz Gozda Martuljka.
 • Oblikovale pa so tudi EKO LOGOTIP, ki so ga natisnile na nosilne vrečke iz blaga: tudi teh je na voljo kar 300.
 • V mesecu aprilu ob dnevu zemlje bodo predstavile svojo dejavnost na stojnici pred trgovino v Jezercih, kjer bodo brezplačno delile ekološke nosilne vrečke in vrečke za sadje in zelenjavo za večkratno uporabo. Vabljeni, da jih obiščete na stojnici v petek, 26. aprila 2019 od 7:00 do 19:00, prevzamete svojo vrečko ter s tem izkažete skrb za čisto okolje .

 

            

 

     

 

Sporočilo, ki ga EKO RUTARŠCE želijo prenesti na čim širši krog krajanov, občanov in tudi vseh drugih, je: »BREZ PLASTIKE SE DA S CEKARJEM IZ BLAGA«.

 

Z zmanjševanjem odpadkov smo prijazni do okolja in ohranjamo naš planet prihodnjim rodovom.

 

Naša dolina je še vedno zelena, visoke gore se ponosno dvigajo pod modro nebo, obkrožajo nas mogočni gozdovi.

 

Naj tako tudi ostane!


Še nekaj nasvetov EKO RUTARŠC:

          V trgovino pojdi z lastno nakupovalno vrečko.

          V steklenico natoči vodo iz pipe.

          Na piknik vzemi krožnik in pribor iz naravnega materiala.

          Uporabljaj embalažo za večkratno uporabo.

          Kupi tekstilne izdelke iz druge roke.

 

Delovanje v študijskem krožku je poleg LU Jesenice in Ministrstva za izobraževanje znanost in šport finančno podprla tudi Občina Kranjska Gora, kamor smo oddali prijavo na razpis pokroviteljstva župana in pridobili dodatna sredstva.

 

 

 • Ljudska univerza Jesenice
  Delavska ulica 1
  4270 Jesenice

  Telefon: 04 58 33 800
  Fax: 04 58 33 810
  E-pošta: info@lu-jesenice.net

  Uradne ure:
  pon. - čet. od 8:00 do 18:00
  pet. od 8.00 do 14.00