Kultura pitja vina « Ljudska univerza Jesenice
 

Kultura pitja vina

NI VSE VINO, KAR TEČE …

 

Gorenjska sicer ni znana kot vinorodna dežela, kljub temu pa je tudi na Gorenjskem kar nekaj ljubiteljev vina, ki smo se zbrali in organizirali študijski krožek: »KULTURA PITJA VINA«

 

Gorenjska je tista pokrajina, kjer so vinogradništvo proti koncu srednjega veka opustili. Pred tem pa so na Gorenjskem  v srednjem veku gojili vinsko trto okrog Bleda, večje število vinogradov je bilo na Šmarjetni gori, pri Kranju in okrog Škofje Loke. Kaj pa nas čaka v prihodnje? Gorenjsko vino?

 

vino

 

Izobraževalni cilj študijskega krožka: spoznati nekaj splošnih podatkov o vinu samem, o serviranju in kulturi pitja, kar sodi v splošno kulturo sodobnega človeka. Znanje o kulturi pitja je namreč osnova, ki nam pomaga, da vina ne pijemo kot zasvojenci z alkoholom, temveč kot pravi sladokusci.

 

Akcijski cilj študijskega krožka: ustanovitev društva ljubiteljev vina na Gorenjskem, ki bo nadaljevalo razvojno delo krožka.

 

 

Krožek je bil zaključen v juniju 2013; akcijski cilj krožka je bil dosežen. Društvo ljubiteljev vina je že ustanovljeno!

KLUB VINERGIJA: www.vinergija.si

 

Med ustanovnimi člani Kluba Vinergija je sedem udeležencev  študijskega krožka, ki so ugotovili, da Gorenjska, kljub temu da ni ravno vinorodna dežela, lahko bolje spozna vinarsko dejavnost in celoten proces nastajanja žlahtne kapljice. Pomembno je, da ljudje razvijejo pravi odnos do vina, spoznajo lastnosti, podobnosti in razlike med vini ter te razlike tudi spoštujejo.

 

V medijih:

http://www.siol.net/trendi/kulinarika/novice/2013/04/na_gorenjskem_nastalo_novo_drustvo_ljubiteljev_vina.aspx
http://www.preberi.si/content/view/6747641-Na-Gorenjskem-nastalo-novo-drustvo-ljubiteljev-vina.html

http://www.sta.si/vest.php?id=1878085

http://www.nedstor.com/vijesti/na-gorenjskem-nastalo-novo-drustvo-ljubiteljev-vina

 

 

 

VINO JE TREBA VKLJUČITI V OBROK HRANE, KOT DIAMANT V PRSTAN!    (francoski pregovor)

 

 

Mentorica: Polona Knific

 • Ljudska univerza Jesenice
  Delavska ulica 1
  4270 Jesenice

  Telefon: 04 58 33 800
  Fax: 04 58 33 810
  E-pošta: info@lu-jesenice.net

  Uradne ure:
  pon. - čet. od 8:00 do 18:00
  pet. od 8.00 do 14.00